Polen

Polens historia
2-7 juni 2020 (6 dagar)

Polen, ett land i förändring. För 30 år sedan började Polen att bryta sig loss från det dåvarande östblocket och den positiva förändringen märktes överallt. Satsningen på turism har placerat landet på topp-10-listan över resmål i Europa. Följ med och möt Polen från dess nya. Vi kommer även att beröra landets mörka sida från krigets härjningar.

Dag 1. Gotland - Karlskrona - Gdynia, tisdag 2 juni
Samling hos Karlssons Buss i Lye bussen avgår kl. 05:30 eller Hamnterminalen i Visby kl. 06:30. Färjan avgår kl. 07:30, ankomst Oskarshamn ca 10:40. Vi åker söderut mot Karlskrona varifrån Stena Lines fartyg avgår kl. 20:30 till Gdynia. Under överfarten äter vi en gemensam middagsbuffé. Övernattning ombord i tvåbäddshytter.

Dag 2. Gdynia - Sopot - Gdansk - Jastrzebia Góra, onsdag 3 juni
Efter tidig frukost ombord anländer vi till Gdynia kl. 07:30. Vår svensktalande guide och även ägare av Pensionat Linné Robert M möter oss vid ankomst. Dagen inleds med besök i Gdynia och Sopot med fantastiska Grand Hotell, och Europas längsta träbrygga, vidare till Oliwakatedralen som är känd för sin originella orgel. Vi försöker passa in besöket när en kortare konsert ges. I Gamla Stan, Gdansk får ni fri tid för egna strövtåg med eventuell shopping och lunch på egen hand. Därefter är det dags att åka till vårt boende under resan: Pensionat Linné i Jastrzebia Góra en liten fin stad vid Polska kusten. Incheckning och gemensam middag på Linné.

Dag 3. Jastrzebia Góra - Stutthof - Piasnica - Jastrzebia Góra, torsdag 4 juni
Efter frukost beger vi oss till Polens första arbets och koncentrationsläger Stutthof. Vi får en guidad visning av anläggningen som nu är ett museum. En picknick lunch serveras från bussen. Under eftermiddagen åker vi intressanta vägar åter mot vårt Pensionat Linné. Vi stannar i skogen Piasnica en massgrav för 12 000 människor. Middag och samkväm.

Dag 4. Jastrzebia Góra – Puck – Hel - Jastrzebia Góra, fredag 5 juni
Efter frukost åker vi till grannstaden Puck för att besöka en marknad, passa på att fynda i alla de olika marknadsstånden. Strax utanför Puck ligger halvön Hel, en smal landremsa uppbyggd av vind och havsströmmar. Längst ut ligger staden Hel där vi får vandra fritt genom centrum. Eftermiddagen tillbringas i vår lilla stad med att t.ex. stöva längs stranden, eller besöka ett av världens största whiskyhus. I baren finns över 1 900 olika sorters Whisky. Även denna kväll äter vi gemensam middag och övernattar på hotell Linné.

Dag 5. Jastrzebia Góra – Szymbark - Gdynia, lördag 6 juni
Vi tar farväl av Pensionat Linné och familjen Mackowski för denna gång. Resan fortsätter till Szymbark där vi får se en uppochnervänd värld, världens längsta handsågade planka, världens längsta flygel m.m. Innan vi reser vidare besöker vi lägret där man samlade ihop Polacker för transport till Sibirien. På eftermiddagen stannar vi för billig shopping på ett stort köpcentra. Kvällens gemensamma middagsbuffé avnjuts ombord på båten som avgår kl. 20:30. Därefter är kvällen fri för nöjen ombord.

Dag 6. Karlskrona – Gotland, söndag 7 juni
Frukost ombord. Vi anländer kl. 07:30 till Karlskrona. Vi åker direkt till Oskarshamn och tar färjan kl. 12:00, ankomst Visby 15:10.

Pris: 6950 kr/per person med del i dubbelrum/hytt.
I priset ingår:
• Väg och färjeavgifter.
• Alla båt och bussresor.
• 2 nätter i tvåbäddshytt på båten mellan Karlskrona och Gdynia.
• Hotell.
• Lunch, dag 3 och 5
• Halvpension på Linné, vilket innebär:
Frukost, dag 2-5.
Gemensam middag, dag 2-4.
• Entré till Stutthof och Szymbark.
• Reseledare, Robert Mackowski.

Enkelrums-/hyttillägg: 1200:-.
Anmälningsavgift: 500:-, som betalas inom 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 10 maj 2020.
Avbeställningsskydd: 150:-, betalas samtidigt som anmälningsavgiften.

Boka resa

BRA ATT VETA: Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (är gratis och beställs från Försäkringskassan, kortet är giltigt i 3 år) samt giltigt pass. Valuta på resan är polska złoty.


Vi reserverar oss för ev. ändrade båttider, ändrade besöksmål i programmet samt förändrade valutakurser och oförutsedda utgifter som turistskatter med mera, vilka faller utanför vår kontroll.

Busschaufför på resan är Per-Axel Karlsson, tel. 070-740 11 64.

Välkomna önskar Per-Axel med personal!