Polen

Polens historia
31 maj 2025 (6 dagar)

Polen är ett land i förändring. För 30 år sedan började Polen att bryta sig loss från det dåvarande östblocket och den positiva förändringen märktes överallt. Satsningen på turism har placerat landet på topplistan över resmål i Europa. Följ med och möt Polen från dess nya sida. Men minnet från krigens härjningar går alltid går att sudda ut.

Dag 1. Gotland - Karlskrona - Gdynia, lördag 31 maj
Samling hos Karlssons Buss i Lye bussen avgår kl. 05:30 eller Hamnterminalen i Visby kl. 06:30. Färjan avgår kl. 07:45 ankomst Oskarshamn ca 10:55. Vi åker söderut mot Karlskrona varifrån Stena Lines fartyg avgår kl. 21.00 till Gdynia. Under överfarten äter vi en gemensam middagsbuffé. Övernattning ombord i tvåbäddshytter.

Dag 2. Gdynia - Sopot - Gdansk - Jastrzebia Góra, söndag 1 juni
Efter tidig frukost ombord anländer vi till Gdynia kl. 07:30. Vår svensktalande guide och även ägare av Pensionat Linné Robert M möter oss vid ankomst. Dagen inleds med besök i Gdynia och Sopot med fantastiska Grand Hotell, och Europas längsta träbrygga, Vi ska åka båt på Kanal Elblaski, båten går både på land och i kanalen. En av få attraktioner i världen med denna annorlunda lösning. En slussning på land. Båtresan tar ca 3 timmar. Dagens lunch består av en picknick från bussen. Därefter är det dags att åka till vårt boende under resan: Pensionat Linné i Jastrzebia Góra en liten fin stad vid Polska kusten. Incheckning och gemensam middag på Linné.

Dag 3. Jastrzebia Góra - Gdansk - Jastrzebia Góra, måndag 2 juni
Efter frukost beger vi oss till Gdansk Oliwia till Oliwakatedralen som är känd för sin originella orgel. Vi försöker passa in besöket när en konsert ges. En vandring i Sopot, Solidaritets centrum på varvet i Gdansk, guidad tur i Gamla Stan. Lunch i Gdansk Under eftermiddagen åker vi intressanta vägar åter mot vårt Pensionat Linné för middag.

Dag 4. Jastrzebia Góra – Piasnica – Hel - Jastrzebia Góra, tisdag 3 juni
Efter frukost åker vi till Polens största massgravar under andra världskriget i Piasnicas skogar. Strax utanför Puck ligger halvön Hel, en smal landremsa uppbyggd av vind och havsströmmar. Längst ut ligger staden Hel där vi äter vår lunch, vi får även vandra fritt genom centrum. Eftermiddagen tillbringas i vår lilla stad med att t.ex. ströva längs stranden, eller besöka ett av världens största whiskyhus. I baren finns över 1 900 olika sorters Whisky. Även denna kväll äter vi gemensam middag och övernattar på hotell Linné.

Dag 5. Jastrzebia Góra – Szymbark - Gdynia, onsdag 4 juni
Vi tar farväl av Pensionat Linné och familjen Mackowski för denna gång. Resan fortsätter till Szymbark där vi får se en uppochner vänd värld och världens längsta handsågade planka, världens längsta flygel m.m. . Innan vi reser vidare besöker vi lägret där man samlade ihop Polacker för transport till Sibirien. Lunch äter vi på kaszubisk finaste restaurang Wyczechowo.På eftermiddagen stannar vi för billig shopping på ett köpcentra. Kvällens gemensamma middagsbuffé avnjuts ombord på båten som avgår kl. 21.00. Därefter är kvällen fri för nöjen ombord.

Dag 6. Karlskrona – Gotland, torsdag 5 juni
Vi äter frukost tillsammans ombord innan vi anländer kl. 09:30 till Karlskrona. Efter ankomst tar vi nytt sikte mot Oskarshamn. Vi stannar såklart till vid lämpliag stopp med traditionsenligt bussfika. Vi göreventuellt en avsitckare om tid finns över bron till Öland för lunchpaus på något trevligt ställe. Färja hem till Gotland avgår kl. 21:05 med ankomst kl. 00:10.

Pris: 8500:- per person.
I priset ingår:
• Väg och färjeavgifter
• Alla båt och bussresor
• Del i dubbelrum på Pensionat Linné med halvpenison
• 2 nätter i tvåbäddshytt på båten mellan Karlskrona och Gdynia med frukost och middagsbuffé ombord
• Lunch, dag 2 till 5
• Båttur på kanelen Elblaski
• Entrébiljett till Szymbark
• Reseledare, Hanna Ekwinska
• Guide i Polen, Robert Mackowski

Enkelrums-/hyttillägg: 1500:-.
Anmälningsavgift: 500:-, som betalas inom 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 20 dagar före avresa.
Avbeställningsskydd: 150:-, betalas samtidigt som anmälningsavgiften.

BRA ATT VETA: Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (är gratis och beställs från Försäkringskassan, kortet är giltigt i 3 år) samt giltigt pass. Valuta på resan är polska złoty.


Vi reserverar oss för ev. ändrade båttider, ändrade besöksmål i programmet samt förändrade valutakurser och oförutsedda utgifter som turistskatter med mera, vilka faller utanför vår kontroll.

Busschaufför på resan är Per-Axel Karlsson, tel. 070-740 11 64.

Välkomna önskar Per-Axel med personal!