Polen

Polens historia
25 maj 2024 (6 dagar)

Fullbokad!
Polen, ett land i förändring. För 30 år sedan började Polen att bryta sig loss från det dåvarande östblocket och den positiva förändringen märktes överallt. Satsningen på turism har placerat landet på topplistan över resmål i Europa. Följ med och möt Polen från dess nya sida. Men minnet från krigens härjningar går alltid går att sudda ut.

Dag 1. Gotland - Karlskrona - Gdynia, lördag 25 maj
Samling hos Karlssons Buss i Lye kl. 05:45 eller Hamnterminalen i Visby kl. 06:45. Färjan avgår kl. 07:45, ankomst Oskarshamn ca 10:55. Vi åker söderut mot Karlskrona varifrån Stena Lines fartyg avgår kl. 20:30 till Gdynia. Under överfarten äter vi en gemensam middagsbuffé. Övernattning ombord i tvåbäddshytter.

Dag 2. Gdynia - Sopot - Gdansk - Jastrzebia Góra, söndag 26 maj
Efter tidig frukost ombord anländer vi till Gdynia kl. 07:30. Vår svensktalande guide och även ägare av Pensionat Linné Robert M möter oss vid ankomst. Dagen inleds med besök i Gdynia och Sopot med fantastiska Grand Hotell, och Europas längsta träbrygga. Vi ska åka båt på Kanal Elblaski, båten går både på land och i kanalen. En av få attraktioner i världen med denna annorlunda lösning. En slussning på land. Båtresan tar ca 3 timmar. Dagens lunch består av en picknick från bussen. Därefter är det dags att åka till vårt boende under resan: Pensionat Linné i Jastrzebia Góra, en liten fin stad vid Polska kusten. Incheckning och gemensam middag på Linné.

Dag 3. Jastrzebia Góra - Stutthof - Piasnica - Jastrzebia Góra, måndag 27 maj
Efter frukost beger vi oss till Oliwakatedralen i Gdańsk som är känd för sin originella orgel. Vi försöker passa in besöket när en konsert ges. En vandring i Sopot, Solidaritets centrum på varvet i Gdansk, guidad tur i Gamla Stan. Lunch i Gdansk. Under eftermiddagen åker vi intressanta vägar åter mot vårt Pensionat Linné för middag.

Dag 4. Jastrzebia Góra – Puck – Hel - Jastrzebia Góra, tisdag 28 maj
Efter frukost åker vi till Polens största massgravar under andra världskriget i Piasnicas skogar. Strax utanför Puck ligger halvön Hel, en smal landremsa uppbyggd av vind och havsströmmar. Längst ut ligger staden Hel där vi äter vår lunch, vi får även vandra fritt genom centrum. Eftermiddagen tillbringas i vår lilla stad med att t.ex. ströva längs stranden, eller besöka ett av världens största whiskyhus. I baren finns över 1 900 olika sorters Whisky. Även denna kväll äter vi gemensam middag och övernattar på hotell Linné.

Dag 5. Jastrzebia Góra – Szymbark - Gdynia, onsdag 29 maj
Vi tar farväl av Pensionat Linné och familjen Mackowski för denna gång. Resan fortsätter till Szymbark där vi får se en uppochnervänd värld, världens längsta handsågade planka och längsta flygel m.m. Innan vi åker vidare besöker vi också ett lägre där man samlade ihop polacker för transport till Sibirien. För lunch stannar vi och äter på Kaszubisk finaste restaurang Wyczechowo. På eftermiddagen åker vi till ett köpcenta för billig shopping för den som vill. Kvällens gemensamma middagsbuffé avnjuts ombord på båten som avgår ca kl. 20:30 från Gdynia med destination Karlskrona. Därefter är kvällen fri för nöjen ombord.

Dag 6. Karlskrona – Gotland, torsdag 30 maj
Vi äter frukost tillsammans ombord innan vi anländer kl. 09:30 till Karlskrona. Efter ankomst tar vi nytt sikte mot Oskarshamn. Vi stannar såklart till vid lämpliag stopp med traditionsenligt bussfika. Vi gör en avsitckare och kör över bron till Öland för lunchpaus. Färja hem till Gotland avgår kl. 21:05 med ankomst kl. 00:10.

Pris: 7500:- per person.
I priset ingår:
• Del i dubbelrum.
• Väg och färjeavgifter.
• Alla båt och bussresor.
• 2 nätter i tvåbäddshytt på båten mellan Karlskrona och Gdynia.
• Hotell med halvpension på Linné; vilket innebär frukost dag 2-5 och gemensam middag dag 2-4
• Lunch, dag 2 till 5
• Båttur på kanelen Elblaski
• Entrébiljett till Szymbark
• Reseledare Hanna Ekwinska
• Guide i Polen, Robert Mackowski

Enkelrums-/hyttillägg: 1500:-.
Anmälningsavgift: 500:-, som betalas inom 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 20 dagar före avresa.
Avbeställningsskydd: 150:-, betalas samtidigt som anmälningsavgiften.

BRA ATT VETA: Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (är gratis och beställs från Försäkringskassan, kortet är giltigt i 3 år) samt giltigt pass. Valuta på resan är polska złoty.


Vi reserverar oss för ev. ändrade båttider, ändrade besöksmål i programmet samt förändrade valutakurser och oförutsedda utgifter som turistskatter med mera, vilka faller utanför vår kontroll.

Busschaufför på resan är Per-Axel Karlsson, tel. 070-740 11 64.

Välkomna önskar Per-Axel med personal!