Polen

Polens historia
25 maj 2024 (6 dagar)

Polen, ett land i förändring. För 30 år sedan började Polen att bryta sig loss från det dåvarande östblocket och den positiva förändringen märktes överallt. Satsningen på turism har placerat landet på topplistan över resmål i Europa. Följ med och möt Polen från dess nya sida. Men minnet från krigens härjningar går alltid går att sudda ut.

Dag 1. Gotland - Karlskrona - Gdynia, lördag 25 maj
Samling hos Karlssons buss i Lye eller vid hamnterminalen i Visby innan vi tillsammans går ombord morgonfärjan mot Orrskarshamn (obs! Destination Gotland har ännu inte fastställt avgångstiderna för 2024, ändingar kan därför förekomma) Vi åker söderut mot Karlskrona varifrån Stena Lines fartyg avgår ca kl. 20:30 till Gdynia, Polen. Ombord blir vi tilldelade tvåbäddshytter för lite välbehövlig nattvila. Men innan äter vi förts en gemensam middagsbuffé på fartygest resturang.

Dag 2. Gdynia - Sopot - Gdansk - Jastrzebia Góra, söndag 26 maj
Efter tidig frukost ombord anländer vi till Gdynia ca kl. 07:30. Vår svensktalande guide och även ägare av Pensionat Linné Robert möter oss i hamnen. Dagen inleds med besök i Gdynia och Sopot på polska rivieran! Bland annat besöker vi Oliwakatedralen som är känd för sin originella orgel. Förhoppningsvis kan vi passa in vårt besöket när en kortare konsert ges för att uppleva ogeln i sin fulla prakt. I Gdansks pittoreska gamla stadsdelar får vi lite fri tid för egna strövtåg med eventuell shopping och lunch på egen hand under eftermiddagen. Därefter är det dags att åka till vårt boende under resan: Pensionat Linné i Jastrzebia Góra en liten fin stad vid Polska kusten. På kvällen äter vi en gemensam middag på Linné.

Dag 3. Jastrzebia Góra - Stutthof - Piasnica - Jastrzebia Góra, måndag 27 maj
Dag tre kommer gå i moll med minnet efter de krigshärjade Polen. Efter frukost beger vi oss till Polens första arbets- och koncentrationsläger Stutthof. Här får vi en guidad visning av anläggningen som nu är ett museum. En picknicklunch kommer efteråt att serveras från bussen. Under eftermiddagen åker vi en annulunda väg tillbaka till vårt Pensionat Linné. Vi stannar nämligen i skogen Piasnica för att besöka massgrav för polska civila som föll offer för tyska SS soldater under invasionen 1939. Kvällen kommer sedan bjuda på middag på Linné och samkväm.

Dag 4. Jastrzebia Góra – Puck – Hel - Jastrzebia Góra, tisdag 28 maj
Efter frukost åker vi till grannstaden Puck för att besöka en marknad, så passa på att fynda i alla de olika marknadsstånden! Strax utanför Puck ligger halvön Hel, en smal landremsa uppbyggd av vind och havsströmmar under flera tiotusentals år. Längst ut ligger staden Hel där vi får vandra fritt genom centrum. Eftermiddagen tillbringas i vår lilla stad med att t.ex. stöva längs stranden, eller besöka ett av världens största whiskyhus. I baren finns över 1 900 olika sorters Whisky för den som vill. Även denna kväll äter vi gemensam middag och övernattar på hotell Linné.

Dag 5. Jastrzebia Góra – Szymbark - Gdynia, onsdag 29 maj
Vi tar farväl av Pensionat Linné och familjen Mackowski för denna gång. Resan fortsätter till Szymbark där vår värld kommer att vändas upp och ner bokstavligt talat. Innan vi åker vidare besöker vi också ett lägre där man samlade ihop polacker för transport till Sibirien. För lunch stannar vi och äter på Kaszubisk finaste restaurang Wyczechowo. På eftermiddagen åker vi till ett köpcenta för billig shopping för den som vill. Kvällens gemensamma middagsbuffé avnjuts ombord på båten som avgår ca kl. 20:30 från Gdynia med destination Karlskrona. Därefter är kvällen fri för nöjen ombord.

Dag 6. Karlskrona – Gotland, torsdag 30 maj
Sista dagen är vi uppe med tuppen! Frukost äter vi tilsammans ombord innan vi anländer redan ca kl. 07:30 till Karlskrona. Efter ankomst åker vi raka spåret till Oskarshamn för att hinna med nästa färjan hem till Gotland under efttermiddagen (obs! Destination Gotland har ännu inte fastställt avgångstiderna för 2024, ändingar kan därför förekomma).

Pris ej fastställt ännu.
I priset ingår:
• Del i dubbelrum/hytt.
• Väg och färjeavgifter.
• Alla båt och bussresor.
• 2 nätter i tvåbäddshytt på båten mellan Karlskrona och Gdynia.
• Hotell med halvpension på Linné; vilket innebär frukost dag 2-5 och gemensam middag dag 2-4
• Lunch, dag 2 till 5
• Båttur på kanelen Elblaski
• Entrébiljett till Szymbark
• Lokal reseledare, Robert Mackowski

Enkelrums-/hyttillägg: pris ej fastställt ännu.
Anmälningsavgift: 500:-, som betalas inom 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 10 maj 2020.
Avbeställningsskydd: 150:-, betalas samtidigt som anmälningsavgiften.

Boka resa

BRA ATT VETA: Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (är gratis och beställs från Försäkringskassan, kortet är giltigt i 3 år) samt giltigt pass. Valuta på resan är polska złoty.


Vi reserverar oss för ev. ändrade båttider, ändrade besöksmål i programmet samt förändrade valutakurser och oförutsedda utgifter som turistskatter med mera, vilka faller utanför vår kontroll.

Busschaufför på resan är Per-Axel Karlsson, tel. 070-740 11 64.

Välkomna önskar Per-Axel med personal!