Spa

Saltstänkta Bohuslän
8 juli 2024 (4 dagar)

Få platser kvar!
Bohuslän har besjungits av storheter som Evert Taube och Lasse Dahlquist. Skärgården är unik i sin skönhet med blankspolade klippor, grönska, genuina fiskelägen med en stark tradition för färska räkor, blåmusslor och svällande segel. Vi bor tre nätter på mysiga Bohusgården i Uddevalla. Härifrån gör vi våra intressanta och saltstänkta utflykter till Tjörn och Orust.

Dag 1. Gotland - Uddevalla, måndag 8 juli
Samling hos Karlssons buss i Lye kl. 07:15 eller vid hamnterminalen i Visby 08:15 för att gemesamt gå på färjan mot Oskarshamn som avgår kl. 09:15. Efter ankomst kl 12:15 tar sikte väster ut mot Uddevalla som kommer bli vårt hem för de kommande dagarna. På vägen stannar vi för lunch i Örebro. Väl framme på mysiga Bohusgården, beläget vid Byfjorden, blir vi väl mottagna. Ett gott tips är att packa ned baddräckten för ett härligt kvällsdopp efter en varm dag fylld med utflykter. Den kan även komma till nytta på hotellets stora spa-anläggning. Spat erbjuder rabatterad entréavgift för hotellgäster (195 kr/person) som betalas i receptionen. Det kan vara bra att förboka spa-tid innan ankomst och kan göras enkelt genom att kontakta hotellet. Varje kväll äter vi en god buffé tillsammans i hotellets restaurang.

Dag 2. Södra Bohuslän med Orust, Tjörn och Åstol, tisdag 9 juli
Vi äter en god frukostbuffé innan det är dags att ta oss an dagen. Vi åker till Rönnängs brygga där vi tar båten till den ljuvliga och otroligt pittoreska ön Åstol. Tillbaka på Tjörn igen åker vi till Skärhamn, för en bit mat i riktig bohuslänskt-manér på Nordiska Akvarellmuseet. Vi fortsätter till stora ön Orust med både jordbruk, kustpärlor och båtbyggarvikar. Vi är nu inne i något vi kan kalla för ”i Evert Taubes fotspår”. Det var här som Taube fick inspiration till några av sina mest älskade visor. Vi tar färjan över Malö Strömmar och kommer till Flatön där vi stannar vid Handelsman Flink handelsbod. Här intar vi fikan dit Maj på Malö kom roende och hör berättelserna bakom de berömda visorna. Efteråt fortsätter vi via halvön Bokenäs till Uddevalla där vi tar en tur genom centrum. Sedan beger vi tillbaka till Bohusgården för middag och lite välbehövlig vila.

Dag 3. Norra Bohuslän, Kosteröarna och Smögen, onsdag 10 juli
Vi styr färden mot norra Bohusläns huvudort och Sveriges äldsta badort: Strömstad. Härifrån gör vi en båtutflykt till de välkända Kosteröarna, där vi lägger till vid Långagärde brygga. Vi åker sedan en tur med en minibuss och får se att Koster inte bara är hav och klippor utan även grönskande ängar och vackra skärgårdshus med blomstrande trädgårdar. Rundturen tar slut i Ekenäs där lunch på Ekenäs Skärgårdshotell väntar på oss. Härifrån tar vi båten tillbaka till Strömstad och åker vidare söderut till idylliska fiskelägen såsom Grebbestad, Fjällbacka och Smögen. Vi kommer också att passera Hunnebostrand som ligger vid foten av Hogeberg och var under stora delar av 1900-talet en av huvudorterna för den svenska stenindustrin. Kanske kan vi känna igen något från kalkbrytningen på Gotland? Vi kör en tur i Smögen och Kungshamn, belägen ytterst på halvön Sotenäs med berömda företag såsom Abba Seafood och Enghav innan det är dags att åka tillbaka till vårt hotell för middag.

Dag 4. Uddevalla – Gotland, torsdag 11 juli
Efter frukost säger vi adjö till vackra Uddevalla. Vi vänder nu kosan österut och åker upp på Kinnekulle, ett av Västergötlands platåberg. Berget är välbesökt för den vackra och omväxlande naturen och många historiska sevärdheter. Vi besöker vid Husaby Kyrka, vår första kristna kyrka från 1000-talet och Falkängens Hantverksby som består av tio butiker i en grönskande, genuin och rofylld miljö. Vi fortsätter ner till Lyrestad och längs Göta kanal. I en av de gamla kvarnarna finns idag en unik anläggning, Norrqvarn Hotell & Konferens, där vi äter en sista måltid tillsammans. Sedan sätter vi slutligen kursen mot Nynäshamn för att ta färjan med avgång 19:00 tillbaka till vår alldeles egna ö med ankomst 22:15.

Pris: 7600:- per person med del i dubbelrum.
I priset ingår:
• Samtliga väg- och färjeavgifter
• Samtliga båt och bussresor
• Del i dubbelrum på hotell Bohusgården, tre nätter
• Frukost dag 2–4
• Lunch dag 2, 3 och 4
• Middag dag 1–3
• Kostertåget/minibuss
• Lokalguide dag 2 och 3


Enkelrumstillägg: 1350 :-
Anmälningsavgift: 500:-, som betalas inom 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 20 dagar före avresa.
Avbeställningsskydd: 150:-, betalas samtidigt som anmälningsavgiften.

Boka resa

Senaste anmälan: april 2024, efteranmälan i mån av plats.


Vi reserverar oss för ev. ändrade båttider, ändrade besöksmål i programmet samt förändrade valutakurser och oförutsedda utgifter som turistskatter med mera, vilka faller utanför vår kontroll.

Busschaufför på resan är Per-Axel Karlsson, tel. 070-740 11 64.

Välkomna önskar Per-Axel med personal!