Åland

Mariehamn med Ålands skärgård
20-23 maj 2019 (4 dagar)

Följ med och upplev Åland med dess vackra skärgård! Prova åländsk öl på Stallhagen, besök Skeppargården Pellas och mycket mer!

Dag 1. Gotland - Mariehamn, måndag 20 maj
Samling hos Karlssons buss i Lye kl. 05:15 eller vid hamnterminalen i Visby kl.06:15. Färjan avgår kl. 07:15 men ankomst i Nynäshamn kl. 10:30. Vi åker direkt till Grisslehamn, norr om Stockholm där vi ska ta färjan mot Eckerö kl. 15.00. Vi kommer att komma fram kl. 18.00 finsk tid. Sedan åker vi till vårt hotell Savoy i Mariehamn där vi kommer att äta en gemensam middag.

Dag 2. Mariehamn med utflykt, tisdag 21 maj
Efter frukost börjar en fullspäckad dag med utflykter! Vi börjar med en stadsrundtur i vårt charmiga Mariehamn. Mariehamn är den största enskilda svenskspråkiga kommunen i Finland. Staden ligger huvudsakligen på en dryg kilometerbred näs mellan två havsvikar. Mariehamn grundades 1861, då Åland var en del av det ryska imperiet. Namnet har staden fått från Maria Alexandrovna, den dåvarande ryske tsaren Alexander II:s fru. Efter den guidade rundturen fortsätter vi norrut mot Getabergen. På vägen passerar vi genom Ålands största äppelodling och med lite tur står träden i full blom! Väl framme vid Getabergen passar vi på att avnjuta den fantastiska utsikten och naturen som landskapet bjuder på! Därefter återvänder vi till Finström Grelsby för ett besök på Stallhagens ölbryggeri och restaurang för rundvandring, ölprovning och lunch. Här finns också en gårdsbutik med bl.a. mellanöl till försäljning.

Stärkta med mat och dryck går färden vidare till Skeppargården Pellas i Lemland. Idag är Pellas ett minnesmärke och hembygdsmuseum över bondeseglationen och familjen Eriksson som en gång byggde och brukade gården. Tillbaka på vårt hotell Savoy äter vi sedan en gemensam middag.

Dag 3. Mariehamn med utflykt, onsdag 22 maj
Idag går färden österut till socknarna Sund och Vårdö. Vi gör vårt första stopp vid ruinerna efter den ryska fästningen Bomarsund. Fästningen intogs och sprängdes av britter och fransmän under Krimkriget. Här besöker vi museet Telegrafen med information om vad som hände de ödesdigra dagarna i augusti 1854. Med två vajerfärjor tar vi oss till ön Simskäla, där vi äter lunch på Stormskärs Majas kafé och får njuta av den åländska skärgården med sina tusentals öar. Innan vi återvänder till Mariehamn besöker vi även friluftsmuseet Jan Karlsgården. Alldeles i närheten ligger också Kastelholms slott. På kvällen i Mariehamn äter var och en på egen hand bland någon av Mariehamns breda utbud av restauranger, såklart hjälper guiden till med förslag.

Dag 3. Mariehamn - Gotland, torsdag 23 maj
På förmiddagen hinner vi med ett besök på det fantastiskt fina sjöfartsmuseet i Mariehamn som berättar om Ålands stolta sjöfartstraditioner. Därefter påbörjar vi vår hemresa med färja från Eckerö som avgår kl. 13:30, lokal tid. På färjan äter vi gemensam lunch. Med reservation på Destination Gotlands turlista kan det bli några lediga timmar i Stockholm. Sedan åker vi till Nynäshamn för att ta färjan ca kl. 20:15 tillbaka till Gotland med ankomst kl. 23:40.

Pris: 4950 kr/per person med del i dubbelrum.
I priset ingår:
• Väg och färjeavgifter.
• Alla båt och bussresor.
• Hotell, dag 1-3.
• Frukost, dag 2-4
• Lunch, dag 2-4
• Hotellmiddagar, dag 1 och 2
• Ölprovning på Stallhagen.
• Inträde på Skeppargården samt museet Telegrafen
• Lokal guide på Åland

Enkelrumstillägg: 1500:-.
Anmälningsavgift: 500:-, som betalas inom 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 20 dagar före avresa.
Avbeställningsskydd: 150:-, betalas samtidigt som anmälningsavgiften.

Boka resa

Senaste anmälan: 15 april 2019, efteranmälan i mån av plats.

BRA ATT VETA: Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (är gratis och beställs från Försäkringskassan, kortet är giltigt i 3 år) samt giltigt pass.


Vi reserverar oss för ev. ändrade båttider, ändrade besöksmål i programmet samt förändrade valutakurser och oförutsedda utgifter som turistskatter med mera, vilka faller utanför vår kontroll.

Busschaufför på resan är Per-Axel Karlsson, tel. 070-740 11 64.

Välkomna önskar Per-Axel med personal!