Åland

Mariehamn med Ålands skärgård
maj 2024 (4 dagar)

Följ med och upplev Åland med dess vackra skärgård! Vi besöker Skeppargården Pellas och mycket mer!

OBS! Datumen för resan är ej ännu fastställda, mer info kommer.

Dag 1. Gotland - Mariehamn
Samling hos Karlssons buss i Lye eller vid hamnterminalen i Visby innan vi tillsammans går ombord morgonfärjan mot Nynäshamn (obs! Destination Gotland har ännu inte fastställt avgångstiderna för 2024, ändingar kan därför förekomma). Efter ankomst tar vi sikte norrut mot Grisslehamn. Vi gör ett kort stopp vid lämpligt ställe innan Grisslehamn där färjan avgår under eftermiddagen som kommer att ta oss till Åland. Efter några timmar tiill havs når vi äntligen Eckerö. Vi åker vidare till Mariehamn och till vårt hotell Cikada där chekar in och sedan vi äter en gemensam middag.

Dag 2. Mariehamn med utflykter
Efter frukost börjar en fullspäckad dag med utflykter! Vi börjar med en stadsrundtur i vårt charmiga Mariehamn. Staden ligger huvudsakligen på den dryga kilometer breda näset mellan två havsvikar. Mariehamn grundades 1861 då Åland än var en del av det ryska imperiet. Namnet har staden fått från Maria Alexandrovna, den dåvarande ryske tsaren Alexander II:s fru. Innan vi lämnar Mariehamn besöker vi Sjökvarteret där man bland annat kan beskåda hantverk och skeppsbygge. Färden fortsätter därefter norrut mot Getabergen. På vägen passerar vi genom Ålands största äppelodling och med lite tur kommer träden att så i full blom! Väl framme vid Getabergen passar vi på att avnjuta den fantastiska utsikten och naturen som landskapet bjuder på! Här äter vi lunch på restaurang Soltuna. Efter lunchen återvänder vi till Finström för ett besök på Ålands enligt experter mest säregna kyrka, nämligen St Mikaels kyrka. Dagen slutar inte här utan färden går vidare till Skeppargården Pellas i Lemland. Idag är Pellas ett minnesmärke och hembygdsmuseum över bondeseglartraditionen som präglat Åland och familjen Eriksson som en gång byggde och brukade gården. Här passar vi på att även dricka vårt eftermiddagskaffe. Efter en fullspäckad dag återvänder vi tillbaka till vårt hotell för att vila lite och senare äta en gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Mariehamn och Ålands östra delar
Idag går färden österut till socknarna Sund och Vårdö. Vi gör vårt första stopp vid ruinerna efter den ryska fästningen Bomarsund. Fästningen intogs och sprängdes av britter och fransmän under Krimkriget. Med två vajerfärjor tar vi oss därefter till ön Simskäla. Här äter vi lunch på Stormskärs Majas kafé och får njuta av den åländska skärgården med sina tusentals öar. Vi gör också ett besök i författarhemmet Strömmen, där Anni Blomqvist skrev sina böcker om Janne och Maja på Stormskäret. Innan vi återvänder till Mariehamn besöker vi även friluftsmuseet Jan Karlsgården och alldeles i närheten ligger också Kastelholms slott. På kvällen får var och en välja och vraka bland Mariehamns breda resturangutbud på egen hand.

Dag 4. Mariehamn - Gotland
Efter frukost checkar vi ut och styr tillbaka mot Eckerö. Men innan vi kliver ombord hinner vi med ett sista besök på postmuseet i hamnen. Därefter ttar vi färjan tillbaka hem till Sverige. På färjan äter vi även en sista gemensam lunch. Efter ankomst till Grisslehamn åker vi vidare till Nynäshamn för att ta färjan hem till Gotland under kvällen (obs! Destination Gotland har ännu inte fastställt avgångstiderna för 2024, ändingar kan därför förekomma).

Pris ej fastställt ännu
I priset ingår:
• Väg och färjeavgifter
• Alla båt och bussresor
• Hotell Cikada, dag 2-4
• Frukost, dag 2-4
• Lunch, dag 2-4
• Hotellmiddagar, dag 1 och 2
• Inträde på Skeppargården med fika
• Lokal guide på Åland

Enkelrumstillägg tillkommer.
Anmälningsavgift: 500:-, som betalas inom 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 20 dagar före avresa.
Avbeställningsskydd: 150:-, betalas samtidigt som anmälningsavgiften.

Boka resa

Senaste anmälan: juni 2024, efteranmälan i mån av plats.

BRA ATT VETA: Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (är gratis och beställs från Försäkringskassan, kortet är giltigt i 3 år) samt giltigt pass.


Vi reserverar oss för ev. ändrade båttider, ändrade besöksmål i programmet samt förändrade valutakurser och oförutsedda utgifter som turistskatter med mera, vilka faller utanför vår kontroll.

Busschaufför på resan är Per-Axel Karlsson, tel. 070-740 11 64.

Välkomna önskar Per-Axel med personal!