Åland

Mariehamn med Ålands skärgård
18-21 maj 2023 (4 dagar)

Följ med och upplev Åland med dess vackra skärgård! Vi besöker Skeppargården Pellas och mycket mer!

Dag 1. Gotland - Mariehamn, Torsdag 18 maj
Samling hos Karlssons buss i Lye kl 05:15 eller vid hamnterminalen i Visby kl 06:15. Vi tar morgonfärjan kl 07:15 från Visby hamn mot Nynäshamn. Efter ankomst tar vi sikte norrut mot Grisslehamn. Här gör vi ett lunchstopp för att sedan vänta in färjan som ska ta oss till Åland. Till kvällen ankommer vi till Eckerö, på Ålands västkust. Vi åker vidare till Mariehamn och till vårt hotell Savoy där vi äter en gemensam middag.

Dag 2. Mariehamn med utflykt, Fredag 19 maj
Efter frukost börjar en fullspäckad dag med utflykter! Vi börjar med en stadsrundtur i vårt charmiga Mariehamn. Staden ligger huvudsakligen på en dryg en kilometer brett näs mellan två havsvikar. Mariehamn grundades 1861 då Åland än var en del av det ryska imperiet. Namnet har staden fått från Maria Alexandrovna, den dåvarande ryske tsaren Alexander II:s fru. Innan vi lämnar Mariehamn besöker vi Sjökvarteret där man bland annat kan beskåda hantverk och skeppsbygge. Färden fortsätter därefter norrut mot Getabergen. På vägen passerar vi genom Ålands största äppelodling och med lite tur står träden i full blom! Väl framme vid Getabergen passar vi på att avnjuta den fantastiska utsikten och naturen som landskapet bjuder på! Här äter vi lunch på restaurang Soltuna. Efter lunchen återvänder vi till Finström för ett besök på Ålands enligt experter mest säregna kyrka, nämligen St Mikaels kyrka. Dagen slutar inte här utan färden går vidare till Skeppargården Pellas i Lemland. Idag är Pellas ett minnesmärke och hembygdsmuseum över bondeseglartraditionen som präglat Åland och familjen Eriksson som en gång byggde och brukade gården. Här dricker vi vårt eftermiddagskaffe. Efter en fullspäckad dag återvänder vi tillbaka till vårt hotell för att vila lite och senare äta en gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Mariehamn och Ålands östra delar, Lördag 20 maj
Idag går färden österut till socknarna Sund och Vårdö. Vi gör vårt första stopp vid ruinerna efter den ryska fästningen Bomarsund. Fästningen intogs och sprängdes av britter och fransmän under Krimkriget. Här besöker vi Ålands nyöppnade besökscentrum där vi kommer att få lära oss mer om de ödesdigra dagarna i augusti 1854 på Ålands museum. Med två vajerfärjor tar vi oss därefter till ön Simskäla. Här äter vi lunch på Stormskärs Majas kafé och får njuta av den åländska skärgården med sina tusentals öar. Vi gör också ett besök i författarhemmet Strömmen, där Anni Blomqvist skrev sina böcker om Janne och Maja på Stormskäret. Innan vi återvänder till Mariehamn besöker vi även friluftsmuseet Jan Karlsgården. Alldeles i närheten ligger också Kastelholms slott. På kvällen äter var och en själva middag.

Dag 4. Mariehamn - Gotland, Söndag 21 maj
Efter frukost checkar vi ut och styr tillbaka mot Eckerö. Men innan vi kliver ombord gör vi ett besök på postmuseet som finns i hamnen. Därefter går på färjan hem från Eckerö. På färjan äter vi även en sista gemensam lunch. Överfarten till Grisslehamn tar ca 2 timmar. Sedan åker vi till Nynäshamn för att ta Destination Gotland tillbaka till vår ö på kvällen. Färjan breäknas ankomma Visby hamn kl 22:55.

Pris: 6600 kr/per person med del i dubbelrum
I priset ingår:
• Väg och färjeavgifter
• Alla båt och bussresor
• Hotell, dag 1-3.
• Frukost, dag 2-4
• Lunch, dag 2-4
• Hotellmiddagar, dag 1 och 2
• Inträde på Skeppargården med fika
• Lokal guide på Åland

Enkelrumstillägg: 1600:-.
Anmälningsavgift: 500:-, som betalas inom 10 dagar efter bokning. Resterande betalas senast 20 dagar före avresa.
Avbeställningsskydd: 150:-, betalas samtidigt som anmälningsavgiften.

Boka resa

Senaste anmälan: 10 april 2023, efteranmälan i mån av plats.

BRA ATT VETA: Ta med det europeiska sjukförsäkringskortet (är gratis och beställs från Försäkringskassan, kortet är giltigt i 3 år) samt giltigt pass.


Vi reserverar oss för ev. ändrade båttider, ändrade besöksmål i programmet samt förändrade valutakurser och oförutsedda utgifter som turistskatter med mera, vilka faller utanför vår kontroll.

Busschaufför på resan är Per-Axel Karlsson, tel. 070-740 11 64.

Välkomna önskar Per-Axel med personal!